Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nagy gond, ha utazásunk közben kiürülv a gázpalack a lakókocsinkban, vagy lakóautónkban, az alábbiakban annak jártunk utána, hol mi módon juthatunk gázhoz.

Ausztria

Az osztrák palackok megfelelnek a német palackoknak.

Belgium

A belga palackok azonosak a németekkel.

Csehország

Palackokat és tartályokat lehet újratölteni.

Dánia

A német palackok nem tölthetőek. BP Gas-nak vannak német palackjai, melyeket cserélni lehet. Információ: telefon 0045/894877 00.

Finnország

Az Epszilon-jelzésű (E) palackokat újratöltik. A finn palackoknak DIN csatlakozásuk van.

Franciaország

Külföldi palackokat se nem töltenek se nem cserélnek. Francia palackokat az Euro-csatlakozókészlettel lehet használni.

Görögország

Német palackokat az Euro-töltőkészlettel sok gáztöltő állomáson töltik.

Hollandia

Csere és töltés lehetséges. A palackok megfelelnek a német palackoknak.

Horvátország

Öt évnél nem régebben nyomáspróbázott palackokat az ellátó INA és egyes privát vállalkozások telephelyein töltik.

Lengyelország

Csere és töltés lehetséges. A palackok megfelelnek a németeknek.

Magyarország

Csere és töltés lehetséges. A palackok megfelelnek a német palackoknak.

Nagy-Britannia

Német palackokat nem töltik. A csatlakozó szállítónként is változik.

Norvégia

Német palackok újratöltése nem lehetséges. Lehetőség van az AGA AS-nél norvég adaptert vásárolni. Lehet palackokat betét ellenében kölcsönözni és az út végén leadni. Információ az AGA AS-nél (Fax: 0047/22027805) és a Statoil-nál (Fax: 0047/22962210). Tartályokat töltik, de a gáztöltő állomások hálózata csak kevéssé épült ki.

Olaszország

A csatlakozó menete szállítonként változik. Euro csatlakozó-, illetve töltőkészlettel a gázellátás aligha probléma. Autógáz töltőállomások széles hálózata képes a fixen beépített tartályokat tölteni.

Portugália

Portugál gázpalackokat betét ellenében lehet kölcsönözni. Kék elefánt logós gáztöltő állomásokon tapasztalat szerint a német palackokat töltik. E közben ezeknek mindenképpen a gázpalack tertóban kell lenniük.

Spanyolország

A spanyol törvények szerint sem külföldi palackokat, sem tartályokat nem lehet feltölteni. Az ADAC információi szerint külföldi turisták a gázellátó Repsol-nál köthetnek egy un. X-Police-t. Ebben az esetben a gázcsatlakozás átalakításra kerül, hogy a spanyol palackok csatlakoztathatóak legyenek. A megfelelő palackok ekkor bérelhetőek és újratölthetőek. Gáztartályok esetén a csatlakozást spanyol szakemberrel kell átalakíttatni. Információ: telefon 0034/901100100. Másik lehetőség a Repsol 6 kilós betétes palackja. Ekkor a szelepet ADAC szerint kereskedelemben (vas-műszaki boltokban) kapható spanyol csatlakozófejjel és adapterrel (Adapter Alemania) lehet csatlakoztatni.

Svájc

Adapter segítségével töltés kivételes esetekben. Svájci gázpalack nyomásszabályzóval bérelhető. Információ Shell Gas, telefon: 0041/327587555.

Svédország

Német palackok nem tölthetőek. Tapasztalat szerint a lehetőség: megvásárolni az Air Liquide cég adapterét, mellyel a 6 és 11 kilós svéd palackok használhatóak. Bár ezek nem mindíg férnek el a német gázpalack tartókban.

Szlovénia

Német gázpalackokat és tartályokat töltik.

Megjegyzések:

- A fenti felsorolás a német www.camping-shop24.de internetes campingcikk árúház oldalán megjelent írás fordítása és az országok magyar ABC sorrendbe állítása. Tartalmát fentartásokkal kell fogadni, de azért külföldi úton hasznos lehet. Bár Magyarországra vonatkozó saját tapasztalataink jelentősen eltérnek az itt leírtaktól, azért számos más országban a fentiekkel egybevágó információt gyűjtöttünk.

- A hazai lakókocsik és lakóautók általában német rendszerű palackokkal vannak felszerelve. Ezek zöldesszürke 5, ill. 11 kilós acélpalackok piros jelzőcsíkkal és szelep-védőkupakkal. Ma már könnyebb, aluminium kivitelben is kaphatóak. Németországban természetesen a csere és töltés lehetősége adott.

- Az Euro csatlakozókészlet 4 átmenetből áll. Különböző országok palackjainak német szabványú (DIN) nyomáscsökkentőhöz történő illesztésére szolgál. Kemping-karaván árúházakban szerezhető be kb. 15 Euróért. Az Euro töltőkészlet (a csatlakozókészlet inverze) is 4 átmenetből áll. Ezek felhasználásával német palackokat lehet különböző külföldi palackok töltésére felkészített gépekkel feltölteni. Ugyanott, azonos árért szerezhető be.

- ADAC a német autóklub.